1

Temat: 12m2 na słupie bez wkopywania w ziemie?

No i niestety, po kilku miesiącach walki o pozwolenie na budowę, muszę temat odpuścić, ale tylko częściowo. Chciałem postawić 23m2 na słupie zamocowanym do wylewki w ziemi. Wedle prawa jest to konstrukcja na stałe związana z gruntem, więc wymagania są takie jakbym stawiał dom. Nie udało mi się uzyskać pozwolenia jednego z właścicieli działki na dostęp do drogi. Nie chcę rezygnować z tego miejsca, więc szukam alternatywy i zamiast tego chcę postawić mniejszy ekran (np.12m2) na słupie, ale nie wkopanym w ziemię, tylko przyciśnięty betonowymi blokami. Dzięki temu ominąłbym wszystkie procedury, a ekran stanąłby na zgłoszenie. Może posiada ktoś taką konstrukcję, ewentualnie orientuje się jak wielka musiałaby być stopa pod słupem biorąc pod uwagę, że sam ekran będzie ważył 500-700kg. Proszę o wszelkie informacje związane z taką budowlą.

Thumbs up Thumbs down

2

Odp: 12m2 na słupie bez wkopywania w ziemie?

jestem w trakcie realizacji ekranu na stopach betonowych 15m2, firma która robi konstrukcje oszacowała ją wstępnie na 8-11tys pln + projekt 1500pln
szczegóły techniczne poznam po podpisaniu umowy w przyszłym tygodniu.

Thumbs up Thumbs down

3

w takim razie czekam na więcej informacji. 8-11tys sama stopa?

Thumbs up Thumbs down

4

gdzieś słyszałem, że jak wejdziesz max 25cm w ziemie (nie więcej) to nie zalicza się do budowy.
Natomiast jak dasz zgłoszenie, a ktoś się w urzędzie będzie wredny to też może to odrzucić.

Sam próbuje się więcej dowiedzić i jak na razie szukam poparcia prawnego.

Thumbs up Thumbs down

5

BlastX napisał/a:

No i niestety, po kilku miesiącach walki o pozwolenie na budowę, muszę temat odpuścić, ale tylko częściowo. Chciałem postawić 23m2 na słupie zamocowanym do wylewki w ziemi. Wedle prawa jest to konstrukcja na stałe związana z gruntem, więc wymagania są takie jakbym stawiał dom. Nie udało mi się uzyskać pozwolenia jednego z właścicieli działki na dostęp do drogi. Nie chcę rezygnować z tego miejsca, więc szukam alternatywy i zamiast tego chcę postawić mniejszy ekran (np.12m2) na słupie, ale nie wkopanym w ziemię, tylko przyciśnięty betonowymi blokami. Dzięki temu ominąłbym wszystkie procedury, a ekran stanąłby na zgłoszenie. Może posiada ktoś taką konstrukcję, ewentualnie orientuje się jak wielka musiałaby być stopa pod słupem biorąc pod uwagę, że sam ekran będzie ważył 500-700kg. Proszę o wszelkie informacje związane z taką budowlą.

Wszystko się da, przy 12m2 myślę ,że waga stopy a właściwie 4 łącznie powinna dać ok 4-8 ton w zależności od wysokości ekranu. Jak masz jakiś szkic jak byś chciał aby to wyglądało to wyślij mi na prive - postaram Ci coś podpowiedzieć, wycenić.

Thumbs up Thumbs down

6

BlastX napisał/a:

w takim razie czekam na więcej informacji. 8-11tys sama stopa?

cena podana jest za gotową konstrukcje na 2 stopach

Thumbs up Thumbs down

7

Ekran będzie miał max. 3m wysokości, chciałbym go postawić na 3 metrowym słupie (chodzi mi tylko o to, aby nie dało się sięgnąć do niego ręką - ludzie mają różne pomysły), czyli całość ok. 5m wysokości, co do stopy to jest mi wszystko jedno, aby tylko nie zajmowała zbyt wielkiej powierzchni. Nie ma też znaczenia czy będzie na jednej czy dwóch nogach, ważne aby konstrukcja dała rade i nie wyszła zbyt drogo. 8-11tys to bardzo atrakcyjna cena.
Pani z urzędu zajmująca się tą sprawą jest bardzo miła, więc myślę, że nie robiłaby żadnych problemów, widać, że chce pomóc:) Ale oczywiście wszelkie dodatkowe informacje prawne będą bardzo pomocne.

Thumbs up Thumbs down

8

Witam!
Proponuję postawić konstrukcję wolno stojącą, lekką, nie związaną z gruntem - obciążoną betonem. Na taką konstrukcję nie jest potrzebne pozwolenie na budowę tylko zgłoszenie. W Kielcach obecnie szykujemy się do postawienia ekranu LED P25 40m2 na takiej konstrukcji.  Będzie to konstrukcja ażurowa.

9

Też stawiałbym na konstrukcje obciążoną betonem na zgłoszenie. Orientuje się dobrze w sprawach budowlanych. 1m3 betonu waży w przybliżeniu 2.7tony. m3 kosztuje od 250 do 350zł zależy w jakim rejonie. Na tzw. sztycha 25cm możesz się wkopać w grunt. ta cena która sugerowałeś 8-11 tys za całość wydaje mi się przyzwoita. jak myślicie....

Thumbs up Thumbs down

10

Mamy 16 m2 na słupie i nie ma problemu.
Konstrukcja swoje też waży.
Przy ostatnich wiatrach na pomorzu, gdzie łamało gałęzie, ekran ani drgnął a nie jest wkopany w ziemie nawet na 1cm.
Poza tym wyliczając:
1. Stopa - kilka ton
2. konstrukcja - 1-2 tony
3. Ekran - ok 1 tony
  nadal wierzycie, że wkopanie tego nawet na metr w ziemie da cokolwiek (jeżeli miało by się obalić).

Dla zainteresowanych, mogę podesłać dokładne wymiarowania stopy.
Należy jednak pamiętać, aby podczas ewentualnego lania na miejscu nie zrobić babola i
nie dać jej szerszej niż 2.5 m.
Jak się będzie przenosiło, to szerszej nie przewieziecie bez zamykania pasa jezdni dla ruchu.

Pozdrawiam,
R

Thumbs up 0 Thumbs down

11

sznajder napisał/a:

Witam
Posiadam projekt (możliwość odsprzedaży, mamy do niego prawa) na ekran na tzw lekkiej konstrukcji nie związanej z gruntem (na zgłoszenie, a nie na pozwolenie). Istnieje możliwość sprzedaży projektu, wykonania konstrukcji, a nawet podstawienia (mogę przekazać kontakt do naszego sprawdzonego dostawcy) do niej idealnie pasującego ekranu ( ponad 11 m2 ).
Sami w tej chwili stawiamy taki ekran, więc praktycznie wszystko mam przećwiczone.
multi24expert@gmail.com
515 17 9000
Jaromir
zapraszam.

Widzę że ctrl C i ctrl V opanowałeś do perfekcji.
Przepraszam za ten komentarz nie związany z tematem, ale już nie wytrzymałem mad

12

Jak już postawiliście to wrzucajcie fotki

pixel napisał/a:

Też stawiałbym na konstrukcje obciążoną betonem na zgłoszenie. Orientuje się dobrze w sprawach budowlanych. 1m3 betonu waży w przybliżeniu 2.7tony. m3 kosztuje od 250 do 350zł zależy w jakim rejonie. Na tzw. sztycha 25cm możesz się wkopać w grunt. ta cena która sugerowałeś 8-11 tys za całość wydaje mi się przyzwoita. jak myślicie....

Thumbs up Thumbs down

13

Panowie, czy jesteście tak uprzejmi i wskażecie jakąś firmę, która wykona konstrukcję wraz z zamontowaniem jej w Zawierciu? Ekran będzie mieć powierzchnię 11,06 m2. Nie będzie wielki, więc wydaje mi się, że również wystarczy konstrukcja bez wkopywania się w ziemię. Z góry dzięki za pomoc.

Thumbs up Thumbs down

14

ABERT napisał/a:

Jak już postawiliście to wrzucajcie fotki

pixel napisał/a:

40m2 P25 - jak pisałem wcześniej zamontowany i uruchomiony w grudniu 2009 w Kielcach:

http://lh5.ggpht.com/_aAQ2W_C9UT4/TF_IwQQkT2I/AAAAAAAAB2I/LPPcSi4gRsE/s512/exbud%20konstrukcja.jpg
http://lh6.ggpht.com/_aAQ2W_C9UT4/TF_IwNvCKnI/AAAAAAAAB2I/OPc-tycu1DM/s640/P1010076.JPG
http://lh5.ggpht.com/_aAQ2W_C9UT4/TF_Nc91GWzI/AAAAAAAAB2I/GbekVnj53Vk/s512/DSC00072.JPG
http://lh3.ggpht.com/_aAQ2W_C9UT4/TF_Ivok5vMI/AAAAAAAAB2I/5x5q59jYBBo/s640/P1010050.JPG
mam nadzieję że teraz będą widoczne zdjęcia dla wszystkich

Ostatnio edytowany przez LED FABRIKA (2010-08-10 14:13:16)