31

Odp: Zgoda "DROGOWCÓW"

Ja jak miałem problem z kierownikiem ZD bo zaczął mi wymyślać, że się przewróci, że stopa wystaje i brzydko wygląda to poszedłem wyżej, do z-cy prezydenta. Po rozmowie i późniejszej konfrontacji z drogowcami pozwolenie na zajęcie pasa miałem na następny dzień smile
W rozmowie na szczeblu prezydenckim dużo łatwiej się rozmawia bo dużo więcej możesz obiecać, jak np specjalną ofertę na spot przed wyborami smile. Uwierz... to działa smile

32

8metrów (od pobocza droga krajowa-na prywatnym gruncie)  Ingerencja w glebe-zobić konstrukcje nieprzekraczającą 3m i tylko zgłosić. Albo postawić na betonowej nodze, zrobic projekt i zgłosić.:)

Thumbs up Thumbs down

33

ja bym stawiał i niewyswietlał sie zabardzo...Postawiłem monitor w centrum miasta na starówce chyba jako jedyny w Polsce i działa....ze spokojem i bez nerwów.. ale drogowców to omijam jak moge

Thumbs up Thumbs down

34

to ja widze,ze lokalizacja , o ktorej mysle  przejdzie mi kolo nosa szybciej niz sie zdazylem nakrecic...

Thumbs up Thumbs down

35

Mam podpisaną umowę z PKP ale nie spełniam wymogu 10 m. Ekran jest w pasie drogowym ale nad przejściem dla pieszych a nie jezdni.

Oczywiście dostałem negatywną odp. od drogowców.

Pytanie czy mają jakieś narzędzia do tego aby wydać decyzję o natychmiastowym ściągnięciu ekranu?

Thumbs up Thumbs down

36

Może wtrąć tym drogowcom o możliwości wyrywkowego podawania bieżących informacji o ruchu drogowym? O wypadkach, zamkniętych ulicach, objazdach, natężeniu ruchu itp.

37

Witam!
A jeśli leda (telebim świetlny) postawie na dachu budynku przy drodze miedzy narodowej i krajowej ( skrzyżowanie tych drug) to też będę potrzebował jakichś pozwoleń - czy lepiej postawić i czekać na rozwój wydarzeń

Thumbs up Thumbs down

38

lepiej spróbuj załatwić pozwolenie.

Thumbs up Thumbs down

39

narodowej????????????????????heh:P

Chyba, Panowie się wyjaśniło. Akurat mam takie szczęście, że ekran wisi nad chodnikiem ale akurat nad chodnikiem, który nie należy do Miasta więc nie należy do pasa ruchu drogowego i tu ich mam:)  a miasto ma ugodę z właścicielem o korzystanie.

ps. dowiedziałem się ,że drogowcy mogą dużo i nawet mają narzędzia do nakazu rozbiórki.

kary moga byc wystawiane co miesiac i są to duze koszta... wiec powodzenia

Thumbs up Thumbs down

40

Witam,
a ja mam takie pytanie, jeśli ktoś miał podobną sytuację:

chcę postawić telebim przy rondzie na budynku gminnym, droga krajowa.
Budynek przylega do chodnika, i napewno nie ma tam 10m.
Mam zgodę na piśmie od wójta i podpisaną umowę z urzędem gminy,
mam również pozytywnie rozpatrzone zgłoszenie do UM na budowę. telebim 6m2.

Czy waszym zdaniem mając to zgłoszenie i zgodę wójta, złożyć wniosek do drogowców?
pozdrawiam

Thumbs up Thumbs down

41

Pytać możesz, ale ich opinia prawie zawsze jest na NIE...

Thumbs up Thumbs down

42

Nie, po co?
Ja musiałem bo nie chcieli wydać Pozwolenia na budowę bez takiej opinii - to nie była zgoda tylko opinia>

nvideo napisał/a:

Witam,
a ja mam takie pytanie, jeśli ktoś miał podobną sytuację:

chcę postawić telebim przy rondzie na budynku gminnym, droga krajowa.
Budynek przylega do chodnika, i napewno nie ma tam 10m.
Mam zgodę na piśmie od wójta i podpisaną umowę z urzędem gminy,
mam również pozytywnie rozpatrzone zgłoszenie do UM na budowę. telebim 6m2.

Czy waszym zdaniem mając to zgłoszenie i zgodę wójta, złożyć wniosek do drogowców?
pozdrawiam

Thumbs up Thumbs down

43

proslide.pl napisał/a:

Chyba, Panowie się wyjaśniło. Akurat mam takie szczęście, że ekran wisi nad chodnikiem ale akurat nad chodnikiem, który nie należy do Miasta więc nie należy do pasa ruchu drogowego i tu ich mam:)  a miasto ma ugodę z właścicielem o korzystanie.

Witam.
Mój ekran ma być na dachu czyli na terenie ,który też nie należy do urzędu miasta
i w odległości przepisowej od pasa ruchu a mimo to do zgłoszenia
gość(urzędnik) chce zgodę czy tam opinię od drogowców.
Czy dla ekranu,który jest poza zasięgiem drogowców też trzeba zgodę drogowców,
czy tylko jak jest w ich zasięgu?

Pozdrawiam
MP

Thumbs up Thumbs down

44

mi mówili, że potrzeba zgoda "sąsiadów", jeżeli takim "sąsiadem" jest droga to należy zgłosić się do zarządcy tej drogi. W zależności od rodzaju drogi obowiązuje odległość od pasa (od ostatniego elementu drogi, krawężnik chodnika), jeżeli odległość jest większa wtedy należy to wpisać w zgłoszeniu i nie trzeba do nich iść. Tak mi powiedziano u mnie.

Thumbs up Thumbs down

45

ja mam pytanie - jak liczona jest odleglosc telebimu od drogi, jeżeli stoi on na pawilonie (lub innej konstrukcji)? Odleglosc w poziomie konstrukcji od drogi czy dystans po skosie miedzy droga a samym ekranem?

Thumbs up Thumbs down

46

benek napisał/a:

ja mam pytanie - jak liczona jest odleglosc telebimu od drogi, jeżeli stoi on na pawilonie (lub innej konstrukcji)? Odleglosc w poziomie konstrukcji od drogi czy dystans po skosie miedzy droga a samym ekranem?

Odleglosc jest liczona od najblizszej czesci swiecacej ekranu, poprzez najkrotsza możliwą drogę do krawędzi pasa drogowego. Proszę pamiętać, że w pas drogowy zalicza się też chodnik.

47

W większości przypadków Urząd Miasta nie wyda pozwolenia budowlanego bez pozytywnej opinii ze strony Drogowców
Więc gadanie typu "olej drogowców i działaj" jest co najmniej nietrafione

Problem dotyczy głównie LED-ów - nie jest ich jeszcze na tyle dużo, aby drogowcy nie kapnęli się, że coś stoi bez ich zgody. Zwłaszcza w okolicy centrum dużych miast...

Wiem coś o tym bo właśnie zaczynam batalię...
Potem będę wiedział więcej - oby pozytywnie wink

Thumbs up Thumbs down

48

w każdym mieście inaczej. Nie ma jasnych przepisów, tylko skrawki które zostają przyporządkowane naszym sprawom.
Tak jak pisałem, zachowując odpowiednią odległość od pasa ruchu drogowego nie musisz iść do drogowców. Odległość jest w przepisach, wystarczy poszukać. Jeżeli nie zważając na to pójdziesz do drogowców to cudów się nie spodziewaj.
Jak idziesz do konfesjonału pomimo braku grzechów to i tak wyjdziesz podbudowany jakby właśnie zostało odpuszczone.
Ja w swojej sprawie dowiadywałem się w 3 miejscach (urząd miasta, drogowcy i przepisy), w każdym miejscu mówili mi inaczej. A drogowcy podali największy dystans, a właściwie że zawsze muszę do nich iść jeżeli przy drodze chcę stawiać. Póki co prawo tego w ten sposób nie reguluje.

Thumbs up Thumbs down

49

toti napisał/a:

w każdym mieście inaczej. Nie ma jasnych przepisów, tylko skrawki które zostają przyporządkowane naszym sprawom.
Tak jak pisałem, zachowując odpowiednią odległość od pasa ruchu drogowego nie musisz iść do drogowców. Odległość jest w przepisach, wystarczy poszukać. Jeżeli nie zważając na to pójdziesz do drogowców to cudów się nie spodziewaj.
Jak idziesz do konfesjonału pomimo braku grzechów to i tak wyjdziesz podbudowany jakby właśnie zostało odpuszczone.
Ja w swojej sprawie dowiadywałem się w 3 miejscach (urząd miasta, drogowcy i przepisy), w każdym miejscu mówili mi inaczej. A drogowcy podali największy dystans, a właściwie że zawsze muszę do nich iść jeżeli przy drodze chcę stawiać. Póki co prawo tego w ten sposób nie reguluje.

Problem jest taki, ze w wielu miastach (w tym w Katowicach), UM nie wyda pozwolenia bez zgody drogowców
I odległość od pasa ruchu drogowego nic tu nie zmieni - byłem, pytałem...
Kropka

Oczywiście można olać też zgodę UM, energetyki a nawet właściciela terenu big_smile
Jednak jeśli chce się coś zrobić porządnie, a Telebim w ścisłym centrum miasta na to zasługuje, trzeba nieco pocierpieć...
Po łebkach to można Maryle z czworaków zbeszcześcić. Jak się da...

Ostatnio edytowany przez frostic (2010-03-05 22:30:38)

Thumbs up Thumbs down

50

frostic,
po prostu potwierdzasz to co napisałem: u Ciebie inaczej, u mnie inaczej.
Podstawa, to dowiedzieć się jak jest!

Thumbs up Thumbs down

51

zazdroszczę wink

Thumbs up Thumbs down